School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. An Easóg:-
    Ainmhidhe beag deas iseadh an Easóg. Tá fáinne bán timcheall ar a mhúinéal. Lá amháin bhí beirt fhear ag baint fhéír agus bhí deoch amuigh aca. Fuair siad nead easóige ar thaoibh an chlaidhe. D'athruigh siad an nead. Annsin tháinig an Easóg agus chaith sí smugairle isteach ins an deoch. Bhí na fir ag féachaint uirthe agus d'fág siad an nead san áít cheart arís. Annsin tháinig an easóg agus dhoirt sí an deoch.

An t-Alpluachra:-
    Tá sé cosamhail le eascoin ach tá dath donn air. Lá amháin bhí fear ag siubhal sa sliabh agus shuidh se síos agud thuit a chodladh air. Chuaidh an t-alpluachra isteach ina bhéal. Tháinig an doctúir chuige agus dubhairt sé leis a sháith morlas guirt a ithe. Nuair a bhí sé ghá n-ithe ar feadh
    Miceál Ó Buigheall
    Leacht Mhurchaidh, Co. Mayo