School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. Níl mórán ainmhidhthe fiadhaine thart annseo mar níl mórán coillte ann. Na h-ainmhidhthe is mó atá thart annseo, An Madadh Ruadh, An Gearrfiadh, An Easóg agus an Albhroc. Tá an madadh Ruadh an-chliste; tigeann sé san oidhche go dtí cró na gcearc agus beireann sé leis na carca go dtí a bhraitheas. Bíonn poll déanta aige san alt.
    Ní ceart an easóg a mharbh nó tada a dhéanamh uirthe no má dhéanann tiocfaidh an chuid eile san oidhche ort agus marbhóchaidh siad thú agus diuilfidh (?) siad do chuid fola.
    Comhnuigheann an broc i bpoll san alt. Pluais abhíos ann nó uaireannta poll a dhéanamhm sé féin.
    Bíonn leaba an ghearrfiadha sa bhfraoch. Bíonn na Rónta ar na carraigeacha agus ins na pluaiseanna.