Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Ar dtús gheibhein cainín agus sgian agus téighim amachag piocadh dath na gcloch. Nuair a thugam isteach cuirim sios pota uisge ar an teine agus nuair a bíonn sé bruidhte tóigim é. Cuirim an dath na gcloch sa bpota agus cuirim ailm ann chomh maith. Bruithim ath-uair é. Annsin sgagaim an caoineach as an uisge agus bíonn an t-ádhbhar daithte fágtha. Cuirim an rud abhíos le dathú isteach san uisge agus fágaim annsin é ar feadh 20 nóiméid nó níos mó do reír tuighas an éadaigh. Annsin toígím an t-éadach tar éis é a chorrughadh cúpla uair agus faísgim é. Cuirim amach ag tirmuighadh é annsin. Tugaim isteach annsin é agus bíonn dath deas ruadh-bhuidhe air. Deanann siad an rud seo go fóill le stocaí,
    Pádraig Ó Dómhnaill