School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. Bhí na daoine thart annseo fadó ag déanamh uisge beatha as eorna agus seagal agus nuair a cuireadh deireadh leis sin dhéanadh siad as Treacle é. Cuireadh cosg orra sin a dhéanamh agus thoisigh siad ar an seagal arís.
    Ar dtús chuir siad an seagal isteach i mbarraile ag maois ar feadh cúpla lá. Annsin chuir siad an góil air agus uisge te. D'fág siad annsin é go ceann deich lá sa mBarraile. Annsin rith siad é i "Still" agus bhí an t-uisge beatha déanta aca. D'ól siad cuid de'n uisge beatha agus dhíol siad an chuid eile de. Tá sé stopta anois le trí bliadhna.
    Máirín Ní Dhómhnaill
    Máire Ní Dhómhnaill