School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. Tháinig maíghistir sgoile as Ceathramhad Thaidhg as Tír Amlaidh. Liam O'Dochartaigh an t-ainm abhí air. Ó ghabhfadh sé isteach i dteach na sgoile ní labhróchadh sé aon fhocal béárla; gaedhilge ar fad abhíodh ghá labhairt aige. Ní rabh sé ghá íoc ag an riaghaltas. Sgoil ceann-tuighe abhí innti ach cuireadh deis uirthi tamall de bhliadhanta ó shion agus sgoil mhór anois í. De bhrígh gur gaedhilge abhíodh ghá cleachtú aige d'fág sin an Ghaedhilge go fior i gCeathramhadh Taidhg agus tá sí ann fo fóill. An t-ainm abhí ar an leabhar Gaedhilge na leabhar Bhriain.

Máire Ní h-Earcáin
        1. buildings