School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. (continued from previous page)
    Murchadha thoisigh na madaigh ag tafann. Shíl an bheirt gur dream abhí le na robáil abhí ann agus chuir siad an t-ór i bhfollach. Bhí an ghealach ag lonnradh ar an gcnocán seo faoi ar cuir siad an t-ór agus sin an marc abhí aca; ach nuair a tháinig siad ar ais le h-aghaidh an airgid bhí an ghealach imthighthe faoi agus níorbh fhéidir leo é a fhágháil ó shion. Tá sé annsin go fóill.
  2. Fadó shion, tuairim ceithre céad bliadhan ó shion anois tháinig long isteach i gcuan an Inbhir agus shéid an stoirm uirre agus báitheadh í. Bhí tronca óir uirre agus chuaidh an tronca go tóin na fairrge. Chuaidh muinntir an (h-) Inbhir amach i mbádaibh le h-aghaidh an tronca ach sharuigh sé ortha é a fhághail mar bhí péiste mhór ag tabhairt aire dhó agus ní leigfeadh sé dhóibh é a thabhairt leó.
    Tomás Ó Dómhnaill
    Máire Ní Dhómhnaill