School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. Tá ciste óir le fághail i bPollán na Tabha in aice le Sraith an t-Seagad. Tá sé ann le cúpla céad bliadhan. Bhí fear ag baint maide uair amáin agus connaic sé an pota óir faoi agus eascoin mhór thar air. Bíonn faitchios ar aoinne dhul le na bhaint ar faitchios go ndéanfadh an eascoin aon rud air.
  2. Tá ciste óir i leacht Murcaidh nuair abhí Brian Ruadh Ó Cearbáin in Inbhear cheannaig se beithidhig ó fhear agus ní rabh an t-airgead aige san am le n-íoc asta. Dubhairt Brian leis an bhfear go mbeadh an t-airgead aige i gcionn míos agus a theacht. Tháinig an fear agus tháinig long isteach i gcuan an Inbhir agus í lochtuidhthe le h-ór. Dubhairt Brian leis an bhfear agus a comhluadar go rabh a chuid airgid sa luing. Fuair sé dóibh é agus d'imthigheadar abhaile. Nuair abhí siad ag dul tré leacht
    Micheál Ó Buigheall
    Leacht Mhurchaidh, Co. Mayo