Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Antoine Ó Donnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí fear amuigh ag iasgaireacht an oidhche sin agus nuair do thoisig an stoirm ní raibh fhios aige céard a dhéanamh sé. At beirt báitheadh é. Bhí sé ag sgreadadh agus ag caoineadh ach sin a raibh a mhaith dhó ann mar ní raibh aon duine in aice leis. Báitheadh ceathrar fir eile amuigh ar an bhfairrge Mhóir.
    Cúpla bliadhain ó shoin do bhí stoirm eile againn agus do thóf sé slataí den sgoil agus do toghadh de droichead i nGleann Caiseal Cailleadh go leór ainmidhthe amuigh ar sleibhte
  2. Timcheall an bhliadhain ocht gcead déag seasca aon do thainic tuilleadh mór agus scuab sé leis píosa an mhór dén sliabh amach go dtí an fhairrge. Tugtar Briseadh Mór ar an áit sin ó shoin
    Maighréad Breathnach
    Na Monga, Co. Mayo