School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Antoine Ó Donnchadha

1. Ar an 28adh lá de Mí Deireadh Foghmhair sa mbliadhain naoi gcéad déag fiche ocht bhí lá an bhreágh ann. An tráthnóna sin chuaidh daoine amach ag iasgaireacht. Ní raibh gaoth ar bith ann an uair sin acht ní raibheadar a bhfad amuigh nuair d'éirigh sé. Tháinic sé chomh tapaidh sin nár bh'féidir leis na daoinibh bochta filleadh ar ais. Báidhtheadh deichneabhar aca agus tháinic beirt aca slán. Níor mhair an stoirm acht uair a chluig nó mar sin acht bhí an oiread díoghbháil déanta aici nár misde dhi seasamh ní bfuide.
    Teintreach & Tóirneach
    Ar an 14adh lá de Mhí Meadhon Foghmhuir naoi gcéad déag triocha ceathar (1934) thainic teintreach agus tóirneach chomh tréan is a thainic le ceathracar bliadhan roimhe sin annseo. Thainic an fhearthainn a comh maith. Do marbhuigheadh trí cinn de beithidhigh le fear as Sanacaidh.
    Anna Bairéad
    Doire na Maol, Co. Mayo