School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Antoine Ó Donnchadha

1. Tá go leor comhairtha lé fághail againn faoi'n aimsir. Tig linn bheith cinnte an shonann na donann ata lé tigheeacht acht féachaint ar an spéir an ghrian an ghealach an t-sáile na h-éanlaith agus na beithidthigh.
    An Spéar
    Nuair a bhios an spéar gorm ós ár gcionn agus beagán néalta agus dearg ag a bhun bíonn uair mhaith air. Bionn an spéar dubh bagarthach nuair bhíos fearthainn ag brughadh linn.
    An Ghrian
    Má imthigeann an ghrian faoi tráthnóna agus í liath bhán sin comhartha fearthanna. Má bhíonn sé dearg sin go bhfuil uain tirm air.
    AN Ghealach
    Nuair a bhíos an fhealach ar a druim bíonn aimsear fuar fluich air. Má bhionn fainne in aice na gealaighe bíonn aimsear mhaith air. Nuair a
    Antoine Ó Giobúin
    Áit Tí Conáin, Co. Mayo