School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Antoine Ó Donnchadha

1. Scéalta faoi na Sidheóga
    Fadó ariamh bhí baintreach in a comhnaidhe in Éirinn agus ní raibh aici acht aon inghean amháin. Máire a bhí mar ainm ar an gcailín.
    Nuair a bhí Máire óg bhí sí an-lág agus ní dhubhairt a mháthair leí obair ar bith a dhéanamh mar bhí faitchíos uirthi go bhfuigheadh sí bás.
    D'fhás Máire suas in - a cháilín mór agus bhí sí go h-áluinn - níos deise ná cailín ar bith sa tír acht ní raibh sí indon obair ar bith a dhéanamh.
    Lá amháin bhí an bhean tuirseach agus dubhairt sí leis an gcailín rud eicint a dhéanamh acht ní raibh sí indon. Tháinig fearg ar an mnaoi agus thug sé bualadh maith den chailín.
    Thoisaigh an cailín ag screadadh mar ní fhuair
    AT0501: The Three Old Women Helpers