Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Eoghan Ó Súilleabháin

1. An Cailín Glas.
    Bhí fear ann fadó shoin agus bhí triúr iníon aige. Bhí siad in a gcónuí i dteaichín beag bídeach inaice na coille. Bhí siad go h-an bocht ar fad, ní ro an mhóin féin le fághail acú le teine a déanamh. Bhí ortha a dhul go dtí an choill le blucáin agus píosaí ámuid a fhághail agus bhí siad a déanamh teinne leóftha sin.
    Bhí cailín in a cónuí léithe féin istí sa choill ar bh'ainm di an "Cailín Glas." Bhí teach breágh cinn sláta aici, agus bhí 'chuille shórt maith aici sa teach. Ar chaoí ar bith chuala sí go ro' an fear seo a tabhairt an ámuid leis. Bhí an cailín seo a marbhú gach duine a rachfadh isteach sa choill, agus dubhairt sí léithe féin go gcuirfeadh sí stop leis a bfear seo. Bhí sí ag féachaint amach gach lá go bhfeiceadh sí an mbeadh an fear a tigheacht. An lá seo thainnic sí a teacht
    AT0710: Our Lady's Child
    Kitty Corrigan