School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Eoghan Ó Súilleabháin

1. Bréag Éireann
    Bhí fear ann fadó shoin agus fadó bhí, agus á mbeinn-se an uair sin ann ní bheinn ann anois, agus ní raibh mé ariamh gan sgéal geárr ná sean sgéala agus ní dóiche de sin ná bheith gan aon sgéala.
    Rí a bhí ann fadó shoin agus ní raibh aige ach aon iníon amháin, agus ní raibh aon fhear le í sin a fhághail ach an fear a chumpadh an bhréag go gcaithfeadh a rí éach [éitheach] a thabhairt do. Bhí duine áirthid ins an áit -- mac baintrí -- agus dubhairt sé len a mháthair --
    "Gabhfai' mé agus cumfai mé an bhréag go'n rí agus bainfi mé an iníon de."
    "Fan sa mbhaile -- ar sise -- a dhuine chóir. An margú a dhéanfas sé leatsa, mur gcumfai tú an bhréag caillfi' tú an ceann."
    "Bheul," ar seisean -- "Ní stopfai mé ná ní mhór chónói mé go bhfeicfi mé a rí."
    D' imthig sé leis agus an áit a bhfáighid sé lóisdín oidhche ann, chodluíd sé ann agus an áit nách bhfáighid chodluíd sé
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    Seán Ó Éaluighthe