School: Droimslaod (roll number 9898)

Drumsleed, Co. Mayo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. (continued from previous page)
    buailleadh go cruaidh é. Tháinig mathair an bhuachalla agus sgread an buachaill “Mammy Mammy”. Rug sí ar láimh an pháiste agus d’imthigh sí as amharc. Bhí air an manach an áit a fhágáil agus as sin amac níor tháinic sé arais go hAcaill arís.
  2. An Baile
    Tá mé mo chomhnuidhe i gCreagan, Parraiste Baile Cruaic, baruntacht Iorrus.
    Baisteadh an t-ainm Creagán air mar tá go leor carraigeacha ann. Ta ocht tighte ann anois agus fadó bhí dá teach deag ann. Tá tighte an ceanntair seo scaipte ó na chéile in a feirmeacha. Níl morán daoine ann ós cionn 70 bliadhain acht Bríghid bean Uí Chléirigh, Antoine Cléirigh, Brighid bean Ui Thachair, Martan O Muirighidh, agus Cáit bean Ui Thachair.
    Tá a lán Gaedilge aca acht níl siad indon morán sgéalta Gaedhilge a innseacht.
    Tigeann an t-ainm Baile Cruaic isteach in amhrán a rinne Pádhraic Daeid:-