School: Droimslaod (roll number 9898)

Drumsleed, Co. Mayo
Maire, Bean Mhic Suibhne

tháinig bean aníos as an uaigh agus shuigh sí ar a thaobh.
    Nuair a cuirtear duine marbh deirtear go mbíonn sé ag faire an uaigh go gcuirtear an chead duine eile.
    Má casann duine marbh le duine ní labhrocaidh sé go labhrocaidh an duine leis.
    Tigeann na daoine marbh ar ais níos minice i gcomhartha madadh ná in aon bhfuirm eile.
  2. Bhí fear ins an parráiste uair. Fuair sé bás agus cuireadh ós cionn cláir é. Shuidh sé aniar sa leaba agus thosuigh sé ag cainnt. Chuir cuid de na daoine a bhí ag an torramh custe air faoi an saoghal eile, agus thug bean atighe deoc dó. Luigh sé siar aris mar níor feidir leis labhairt ó díth no ar ól sé rud.
  3. Fuair bean bás uair amháin agus dfág sí buachaill ina diaidh. Ar a bhealach go sgoil gach lá theigheadh se isteach sa reilic agus deireadh sé paidir ar uaigh a mhathar. Mar gheall air sin bhíodh sé mall ar sgoil agus bhéireadh an manach milleán dó. Lá airithe bhí sé an-mall agus
    Eibhlin Níc Manamon
    Dooreel, Co. Mayo