School: Droimslaod (roll number 9898)

Drumsleed, Co. Mayo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. (continued from previous page)
    agus tom leo é gléasta suas le paipear daiththe agus ribíní daithte. Téigheann siad go gac teach agus deireann siad rann agus tabhaireann na daoine airgead dóibh.
    An Rann
    Dreolín, dreolín Rí na n-éan
    Lá’il Stiopáin ceapadh mé.
    Éirigh suas a bhean a tighe,
    Caith an donacht as do chroidhe
    Agus tabhair cúpla pighinn don dreoilín
    Fado ó shoin bhíodh na buachailli ag dul thart le málai ag iarraidh aráin.
  2. Lá Nodlag Beag
    Sé an chéad lá den bliadhain úr é agus deireann na daoine nach ceart uisge salach a caitheadh amac agus nach cóir rud ar bith a thabhairt isteach taréis dul faoi don gréin, go mór mór uisge, mar deireann na daoine go dtionnuigheann sé isteach i fuil é oidhche Nodlag beag.
  3. Sgéal
    Bhí bean ann fado agus chuala sí go dtionnuigheann an t-uisge isteach i fuil. Thug sí isteach canna uisge tar éis dul faoi don gréin. Nuair a thainig sí go dtí an doras chonnaic sí gur fuil a bhí ann agus tógadh suas í agus caiteadh isteach san canna agus bathadh í. Ón lá sin amac bhí mí-adh agus annro san teach sin.
    Róise Ní Thachair
    Bean Ui Tachair