School: Droimslaod (roll number 9898)

Drumsleed, Co. Mayo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. Oidhche Shamhna bíonn na fir ag tarraint gabáiste agus ag bualadh gach doras leis. Má labhruigheann sean-duine leo beidh siad pósta le sean duine agus má is duine óg bheidh siad pósta le duine óg.
    Bíonn na páisti óga ag imirt cleasanna le fo-chupáin agus ag tógáil uball agus airgead as an uisge.
  2. Oidhche Samhna bhí fear ag tarraint gabáiste agus bhí sé dorcha. Nuair a bhí sé dá dtarraint thainig fear chuige agus dubhairt sé leis dá dtabharfadh sé an gabáiste abhaile leis an cead fear a thiocfadh isteach ar maidin bheadh a ingean pósta dó. Do b’é an fear a tháinig isteach Pádhraic O Coumhucháin agus níor mhaith leis an fear é agus chaith sé an tlú in a dhiaidh. Rith sé amac as an teach agus níor phós sé an cailín. Do tharla sin i Dúbhloch, Iorrus.
  3. Oidhche Shamhna fadó chuireadh daoine uisge isteach i gloine. Bhriseadh siad ubh isteach ann agus chuireadh siad clúdach ar an gloine go maidin. Dá mbeadh long agus fear ann is le caiptín luinge a bheadh siad pósta. Muna mbeadh ann acht stíocai tríd an uisge ní
    Cáit Ní Chonmhucháin
    Fahy, Co. Mayo