Scoil: Droimslaod (uimhir rolla 9898)

Drumsleed, Co. Mayo
Maire, Bean Mhic Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fado agus chualaidh sé cainnt ar phota óir a bhí suas ar sléibte Acla. Oidhche amháin chuaidh se chuig an áit agus thug sé madadh leis chun a thabhairt faoi an athair nimhe a bhí ag tabhairt aire don pota óir.
    Nuair a bhí sé ag teacht in aice leis an áit shíl sé go bhfacha sé rud eicint ann acht lean sé ag siubhal nó go dtainic sé suas go dtí an rud a bhfaca sé. Rinn an athair nimhe iarracht an fear do cheapadh. Rith an fear as a mbealach agus as go brath leis abhaile agus d’innis sé go bean a’tighe an rud a bhfaca sé.
    “Ta rud eicint ann, arsan bhean, nuair atá an athair nimhe ann” Thug sí comhairle dó a dhul go dtí Sean O Briain agus a iarr air a theacht go dtí an áit a raibh an t-ór.
    An oidhche indiaidh sin chuaidh an bheirt aca agus thug siad cat leob. Nuair a thainig siad go dtí an áit thainic an athair nimhe amac agus chait siad an cat dó. An fhaid a bhí sé ag ithe an chait fuair siad an t-ór.
    Seamas O Dálaigh
    Mícheál O Catháin