School: Ceathrú Gabhann

Carrowgowan, Co. Mayo
Brian Mac Dhuarcáin

1. Bhí fear ina chómhnuidhe i bfad ó shóin inaice le Beal Easa dar'bh anm Seán Mac an Deisigh. Bhí se timcheall naoí mbhlian déag d'aóis núair fuáir a athair bás.
    Sul a bhfuair se bás dubhairt se sé le Séan paidreacha a rádh ar a shon nuair a se imthighthe.
    Núair fuáir se bás níor chuimhnuigh Séan ar na paidreacha. Lá amháin chuimhnuigh se ar an rud a dubhairt a athair leis, acht dubhairt de leis féin nach raibh áon haidir ag teastáil úaidh agus nach raibh aón am aige leis na paidreacha a rádh.
    Oidhche amháin agus Séan ina shuidhe leis féin ar an gclaidhe ag saaoineadh ar an obair a bhí roimhe an lá ina dhiaidh
    Seán Ó Cumáin
    Carrowgallda, Co. Mayo