School: Ceathrú Gabhann

Carrowgowan, Co. Mayo
Brian Mac Dhuarcáin

1. Oidhche ámhain bhí fear ag teacht abhaile ó'n a chuairt. Chonnaic se beurt fhear agus éadaigh geala ortha ina sheasamh ar an mbhóthar. Do thosuigh an bheirt fhear ag siubhal leis an bhfear eile. Nuair a thainig siad go dtí an teach d'imthigh an bheirt fhear agus chuaid an fear eile isteach. Bhí eagla air go dtiocfadh na fir eile isteach mar níor thainigh siad leis. Bhí sé ina gcuideachtain ar feadh uaire an chluig agus le linn an ama sin níor chuireadar chugat a phúca air. Ar dtús shíl sé gur gaduidthe do bhí ionnta acht nuair nár bhacadar leis. Tháinig athrú baramhla air. D'fiafruigh se díobh cé'n tam de'n oidhche do bhí ann. Níor tugadgh aon fhreagra dhó. Síl se annsin d'fiafruigh se díobh arís an raibh siad ag imtheacht ibhfad. do thugadar an agaidhthe air acht
    Seán Mac an Déisigh
    Bohola, Co. Mayo