School: Ceathrú Gabhann

Carrowgowan, Co. Mayo
Brian Mac Dhuarcáin

1. Oidhche amháin bhí mo mháthair ag teacht abhaile ó'n siopa. Bhí sé deirinneach[?] nuair a bhí sí ag teacht treasna na páirceanna. Bhí sgeach mór ag fás ilár na páirce. Nuair a tháinig sí go dtí an áit seo chuala sí daoine ag caint agus ag gáire. D'fhéach sí thart agus chonnaic sí alán daoine ag bualadh peile.
    Shíl sí go ndeacaid na daoine go léir faoi bhun na sgeiche acht cailín amhain. Nuair a chonnaic mo mháthair an cailín seo do leig sí shread agus do rith sí ar nós na gaoithe abhaile.
    Nuair a thainig sí abhaile dubhairt sí go raibh aitne aoco ar an gcailín seo. Dubhairt sí nac racadh sí isteach ins an bpáirc sin arís ins an oidhce mar bhí eagla uirri roimh an gcoilín.
    Dubhairt alán daoine go bfacadar an cailín sin go minic
    Seán Mac Domhnaill