School: Leath-cheathrú (roll number 13437)

Lecarrow, Co. Mayo
Liam Ó Maidín

1. Bíonn áthas ar an bhfeilméar san gheimhreadh nuair chíonn sé toradh a shaothair san ghairdín. Nuair thagann Mí na Shamhna bíonn air an coirce a bhualadh. Fadó in Éirinn bá mhó le rádh lá ag bualadh. Théigheadh seisear daoine, nó mar sin go feilméar eicín chun cuidiú leis.
    An oidhche roimhe sin bhíodh bean-an-tighe ag obair go dian dícheallach, ag cur gach rud i gcaoi agus i gcóir, i gcóir na maidine. Cé nach raibh aon sgioból aca san am san gáirdín seadh bhuailidís an coirce. Gheibhidís cúpla braoilíne agus sgaraidís ar an dtalamh iad. Is ar na braoilíní sin bhualaidís an coirce.
    Cáit Nic Stibhín