School: Leath-cheathrú (roll number 13437)

Lecarrow, Co. Mayo
Liam Ó Maidín

1. Sean-nosa na nGaedhil
    Domnach na Smut
    Fadó riamh in Éirinn bhí sean-nósa airighthe ag na Gaedhil da gcleachtadh ar féilte, ar laetheannta airighthe agus le ranna airighthe na bliadhna. Tá cuid díobh imthighthe, ámhthach, agus dearmad déanta orra, acht mar sin féin tá cuid maith againn fós. San nGaedhealtacht 'seadh geibhtear íad go flúirseach. An áit i nar mhair an Ghaedhilg binn blasta tá na sean-nósa fá lán t-seól acht an áit in a bhfuair an Gaedhilg bás d'éag na sean nosa leis.
    Seo Céadaoin na Luathra agus Dómhnach na Smut an Dómhnach seo caidhte ta's agat. Bíonn neall buille ar aon chailín nár posadh le linn na h-Inide, agus bíonn sceitimíní athais ar an té a mbíonn luaidhthe.
    Sé Máirt na h-Inide an lá roimh Ceadaoin na Lúachra. Fadó bhíodh féile mór ins gach