School: Leath-cheathrú (roll number 13437)

Lecarrow, Co. Mayo
Liam Ó Maidín

1. Breis is caogad blian bhí cnocáinín beag annseo. Bhíodh draidhneán agus driseóga ag fás go fluirseach san áit seo. Bhódh an londubh agus an smólac ag cantain go meidhreach ar na géaga, agus an grian ag soillse geall ar an drúcht. San oidhche, nuair a bhíodh gach duine go té teolaidhecois na teine bhíodh an easóg ag gobadh amach ó'n gclaide.
    Bhí an gorta mór ann san mblian 1847. Bhí na daoine go h-an bocht, agus fuair na míte bás leis an ocras. Timcheall an tacha sin suas i bpáirc an bheathaidh bhí teallach agus Gaibhtheachán a tugadh ar an gclann abhí in a gcomhnuidhe ann. Bhi siad bocht, agus chuaidheadar thár sáille. Bhíodh maighistir scoile ag dul timcheall na tíre ag múineadh, agus thosuigh sé ag múineadh
        1. buildings