School: Leath-cheathrú (roll number 13437)

Lecarrow, Co. Mayo
Liam Ó Maidín

1. Bíonn athas ar an bhfeilméar san nGeimhreadh núair chíonn sé toradh a shaothair san gháirdín. Núair thagann Mí ns Samhna bíonn air an coirce a bhualadh. Téigheann seisear daoine nó mar sin go feilméar eicín chun chuidiú leis.
    An oidhche roimh sin bhíodh bean-an-tighe ag obair go dían dícheallach ag cur gach rud i gcaoi agus i gcóir, le h-aghaidh na maidín. Cé nach raibh aon sgioból aca san am, san[?] gáirdín bhuailidís an coirce, Gheibhidís cupla braitlinibh agus sgaraidis ar an dtalamh íad. Is ar na braitlinibh sin bhualaidís an coirce.
    Le giolc an ghealbhain bhidís in a suidhe agus thagaidís chun cuidiú leis. Chuiridís sé punanna le na céile agus bhúaladh beirt fear íad. Bhíodh beirt chailíní ag freastal ortha. D'iompódhaidis na punanna