School: Leath-cheathrú (roll number 13437)

Lecarrow, Co. Mayo
Liam Ó Maidín

1. Tháinic clann Coisdealbhtha go hÉirinn go luath tar éis teacht na Normánach. Neadaigh siad i nDuthaigh na Midhe san áit in a raibh De Léis i réim. Thug De Burgo cuireadh cucha teacht aniar agus stad ní dearnadar go dtáinic siad go dtí an Bharúntacht seo
    Tugtar Barúntacht Mhic Coisdealbhtha
    air ó shoin i
    leith.
    Tháinic Tiobaid O Diolúin i gceannas sa mbarúntacht thimceall na bliadhna 1586 agus roinneadh i gcuig eada é agus roinneadh gach cuid i gceathramhaidhthe. Deanadh sin ionas go mbeadh sé níos achra i dtógál na cíosa.
    Is minic thug an tíghearna Leas do phártaide éigin a bheadh aige. Thug sé leath-ceathamhradha dó go ceann céad blian ar dhá phunt agus bhíodh tiomontuití aige súid agus dhéanadh sé go maith air.
    Liam Ó Maidín
    Príomhoide