School: Tón Ruadh (roll number 12809)

Tonroe, Co. Mayo
Máirtín Ó Giobaláin

1. ’Sé Ceathramhadh an Tobair an t-ainm atá ar mo Bhailefearann. San áit seo in aice le coill Cluanamóra tá tobar beannaighthe - Naomh Agata. Tagann daoiní annsin ag paidireóireacht gach Satharn de mhí an Mheadhon Fóghmhair.
    Ó’n tobar seo fuair mo Bhailefearann a ainm Ceathramhadh quarterland an Tobar of the blessed well. Uaidh sin cuireadh Ceathramhadh an Tobair no Carrowntubber.
  2. ’Sé Cluan Cuas atá mar ainm ar an mBailefearann go bhfuil mé i mo chómhnaidhe. Tá sé i bhfoisgeacht ceathramhadh míle de’n sgoil seo.
    Áit an-deas ’seadh Cluan Cuas. Tá crainn deasa, dosáin ioldaithte agus blathanna fíadhána geala annseo agus
    Clooncous, Co. Mayo
    Máire Ní Searraigh