School: Tón Ruadh (roll number 12809)

Tonroe, Co. Mayo
Máirtín Ó Giobaláin

1. (continued from previous page)
    Sguabtaoi na báirr agus báidhtigheadh muca, caoirigh agus ainmhidhthe eile leis an tuile seo. Nuair doimhnigheadh an abha mhór cuireadh feabhas ar an droch báitheadh seo, ach anois féin ar feadh tuile na Lughnasa agus cuid maith de’n Gheimhreadh bíonn an cuid is mo de mo bhailefearann fá uisge. Mar theall ar na tuilibh a bhíodh fad ó agus faoi láthair cuireadh Tonnach mar ainm ar an áit.
    Tá tulach no rat mór i gceart lár an bhailefearann agus deirtear le cuid de na daoinibh gur uaidh sin a tugadh an t-ainm “Tonnach” ar an Áit ach ní’l a fhios agam bhfuil ciall ar bith leis sin. Níor chualas “tonnach” mar Gaedhealg ar “mound” ariamh.
    Tonnagh, Co. Mayo