School: Tón Ruadh (roll number 12809)

Tonroe, Co. Mayo
Máirtín Ó Giobaláin

1. ’Sé Both an tSionnaigh an t-ainm atá ar mo Bhailefearann. Tá sé suidhte leath bhealaigh idir Corraigh agus Ceathramhadh an Chaisil.
    Tá abha bhreágh ag rith tríd an mbaile. Ins an Samhradh bíonn sé go h-an deas. Ar an dhá thaobh dé’n bhothar tá claidhe glas agus san Samhradh nuair a bhíonns na blathanna bána orra deasuigheann siad an bailefearann go mór. I mBoth an tSionnaigh tá an talamh go h-an bhocht ach mar sin féin tá sé go h-áluinn sa Samhradh.
    Nuair a bíonns an fraoch corcar air tágann a lán daoíní chun é d’feicéail. Tá timcheall fiche dteach innte. Tá cuid díobhtha beag agus cuid díobhtha mór. Tá cinn tuighe ar na ceannaibh beaga agus tá cinn slinne ar na tighibh móra.
    Botinny, Co. Mayo
    Iosaipín Ní Cuinn