School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Tá difear mhór idir tighthe na s ean aimsire agus tighthe faoí lathair.
    Fadó dó thógaidís ná tighthe ann bheag agus bhíodh da nó trí fuinneóga beaga ionnta agus faoí lathair tógann siad na tighthe ann mhór agus bíonn súas lé fiche fuinneog i gcuid acá.
    Díon cinn slinne ata ar ná tighthe faoí lathair agus díon cinn tuighe a bhí orra fadó.
    San am sin bhí na tighthe roinnte in a dhá sheomra beaga agus an cistín agus bhíodar chomh beag sin go m-beigeán dó na daoine leabóid a bheith san gcistín atá in aice na teineadh. Bhíodh an teine acá san teallach agus bíodh poll i lár an díon acá leis an deatach la léigint amach. Sé an mionach ba mhó bhíodh acá lé teine do dhéanamh, móin agus adhmad. Ní raibh glas acá san am sin chun an doras dó dhúnadh acht dó shúnadar lé moidh Éamuinn é. Bíodh dha pholl ar gach taobh d'en doras agus nuáír bhíodh orra an doras dó dhúnadh dó chuireadar an maidh Éamuinn isteach ins na puill
        1. buildings
    Sorcha Ní Fhathaigh