School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Bhí níos mo tailliúir sa gceanntair seo san am fadó na mar atá i lathair na h-uaire. Nuair bíodh ar éadaighe do dheanamh chuiridís fíos ar an tailliúir theacht chuig an teach agus na h-eadaighe a dhéanamh. Theigheadh an táilliur ó theach go teach go réir mar cuireadh an daoine fios air.
    Dúbhairt m'athair liom gur chuala sé go mbídis na buachaillí, suas le fiche bliadhain sul a gheobhaidís bríste, cóta a bhíodh aca agus bhídís adhamhail sin féin a bheith aca.
    Nuair thagadh an tailliúir isteach idteach chuididís fáilte roimhe agus thugaidís doras do no bord láidir má bhíodh sin aca le in-a chuid oibre a dheanamh casóige no rud eile.
    San t-am úd nó bhíodh inneall fuághóla ag tailliúir agus bhíodh air an t-éadach do fhuagháil é féin. Thugadh bean a' tighe snáthad is snáth dho Sé an saghas éadaighe bhíodh aca bréidin agus plainín. Casóga Breídín a bhíodh aca, ag na fir, agus bhí casóg aca ar a thugaidís air "bainín"
    Síghle Ní Threinnseach
    Feamore, Co. Mayo