School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Bíonn oidhche Éoin Naomhtha againn ar an 23 ad lá de mí Mheithimh agus is mór an sport agus greann bhíos ag na daoine an oidhche sin go mór mhór an aois óg.
    Bailigheann na buachaillí móin agus lasann siad teine ag cros-bhothar agus cuireann siad cnámh isteach ann agus i gceann cúpla mhoimeadh bíonn teine mór aca.
    Bíonn na buacaillí agus na cailiní ag damsa agus ag gábhail amrán agus bíonn árd spórt aca.
    Deir mo athair liom oidhche amháin go raibh cruinneadh thart ag teine mar sin tráth agus san úair sin bhíod brogaí adhmaid ag na daoine agus bhí bhuacall in a sheasam in aice na teine agus bí splanc teine in aice a bhroige in an fhios dó agus níor mhochiugh sé go ndearna sé poll thríd
    Sighle Ní Mhainnín
    Lisduff, Co. Mayo