School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Lucht Suibhail
    Tugtar tinnceírí ar na daoine a gcomnuigheann ar taobh an bóthair agus ní fhanann siad acht dá nó trí lá nuair a bíos an aimsear bréagh fanann siad seachthmhain.
    Bíonn cuid de na tinncéirí ag díol rudaí beaga mar cíorí agus scuab grruaige agus sáspain agus mar sin.
    Teígheann siad isteach cun na tighthe I ngar doíbh agus ceannuigheann na daoine na rudaí uatha agus nuair bíonn siad cheannuighthe acha annsin iarrann siad deirce. Nuair a thugann na daoine deirce doíbh deir siad paidir ar a son. Tá lucht suibhal eile ann a tugtar mángáirí orra. Éirigheann siad go moch agus bíonn beart mór éadhaigh ar a ndhruim aca.
    Bíonn gach saghas éadhaigh aca ní díolann siad mórán díobhtha do na
      1. people by social grouping