School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Túairm is céád bliadhain ó shóin sul dá dtháinig na sgoileanna Náisúinta i réim san tír seo bhíodh sagas shoile annseo is annsúid ar fud na tíre.
    Bhíodh múinteóirí ag tabhairt oideachais do na mic-leiginn in áiteanna uaigneadh agus áiteanna in a mbhiod fasgadh agus uaireannta idreach follamh bhídís ag múineadh.
    Chúala mé mo atair a 'rad gur raibh shoil imbéal Athá h-Amhnais san áid in a bhfuil an Sráid Chláir fa latair agus chuig an sgoil úd chuaidh an furmhór de na daoine imbaile sagainne.
    Bhí sean teach annsin agus bíon tuighe do bhí ann agus bhí líne cloch leagta leis an balla agus shuidheadh na sgolairí orra sin acht bhíodh siad in a seasamh an mór chuid de'n am.
    Bhí máistir acha ar a b'ainm do"Ruaidrí Ó Breitheamhnaigh" agus bhí sé cneasta
        1. buildings