School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Tá páirceanna agus gortanna ag mó athair agus tá ainm ar gach ceann diobh.
    Tá garrdha beag aige agus an t-ainm atá air Garrdha Eoin fúair sé an t-ainm sin ó fhear bhocht a bhí in a chomhnuidhe i mbhothán beag i ngár don garrdha agus núair fúair sé bás thug ná daoine a ainm do'n gharrdha.
    Tá páirc mhór aige ar chúl an tighe agus tugtar claidhe sgeich air mar tá sgeiche beaga ag fás thart timcheall air. Bhí fear in a chomhnuidhe i mó bhaile fadó agus thug sé an t-ainm sin dó agus sin é an t-ainm atá iar faoí láthair.
    Tá páirc eile aige agus tugtar an crocán dubh air. Chuala mé sean fhear a rádh go raibh fear dubh lé feiceál ann blianta ó shion agus sé sin an fáth a bhfuil an t-ainm sin air.
    Sorcha Ní Fhathaigh
    Bellaveel, Co. Mayo