School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Fear Cáileamháil.
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé i na fhear ba láidre san tír. Bhí sé ina chomhnaidhe i mbaile 's' againne agus chuaidh a ainm go Baile-atha-Cliath. Bhí fear ina chomhnaide annsin a bhí láidir chomh maith agus nuair chuala seiseann an sgéal thainigh sé chuige agus bhí coimhlint aca cérb' iad ba láidre.
    Rug an fear Baile-atha-Cliath ar chloich mhóir agus thóg sé suas é agus nuair chonnaich an fear Cnoch-an-ara sin rug sé ar chloich mhóir eile.
    Annsin go deifir chuir sé é suas ar a bárr agus thóg sé an dá cheann díobhtha suas gan mórán trioblóide.
    An móiméad a chonnaich an fear Baile-atha-Cliath sin thug sé cúig punt dó agus chuaidh sé abhaile agus náire is fearg mór air.
    Séamus Ó Toláin
    Knockanarra, Co. Mayo