School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Fear Cáileamhail.
    Fadó bhí na daoine i bhfad níos láidire ná na daoine atá ann i láthair na húaire.
    Bhí sean fhear in a chómhnuidhe i mbaile sagainne túairim is céad bliadhian ó shoin agus bha mhór an chlú agus cáil a bhí air mar gheall ar a neart.
    Bhí sé ar aonach na Gaillimhe lá amháin ag coisidheacht mar ní raibh rothar ná glúaisteán in uasáid san am.
    Núair bhí sé ag teacht inaice lé Dúnmacríona bhí sé teimcheall a dó dhéa[g] agus chonnaic sé leipreachán in a shuidhe ar chloich mhóir.
    Tháinig sé amach ar an mbótha[r] roimhe agus do bhagair sé air go mbainfheadh sé an ceann dé muna n-iomchuróchadh sé an cloch sin chuig a theach féin.
    Dubhairt sé go dtiúbharfhadh sé croca óir dhó dá mbeadh sé indhon an gníomh sin a déanamh.
    Sorcha Ní Cuinn