School: Log Buidhe (roll number 15539)

Lugboy Demesne, Co. Mayo
Seán de Crúis

1. Fear agus na Sideoga.
    Oidhche amhaín bhí fear ag chuairtoireacht agus nuair bhí sé ag teacht abhaile chuaidh sé treasna na páirce agus cé chasah air acht na sideóga.
    bí beithidhig féaracht sa bpáirc agus chuaidh an fear ag maircaidheacht ar ceann mar shíl sé go raibh na ba ina chapall, Nuair bhí an fear ar maircaideacht ní raibh sé in ann teacht anuas arís. Chuaidh na sideoga ag marcaideacht ar na beithidhig eile agus dubhairt siad do'n fear go raibheadar ag dul go tír na n-óg.
    Bhí athás ar an bhfear mar ní raibh sé i ndír na n-óg ariamh.
    Dubhairt na sideóga nach raibh cead ag an far focal a rá o mbeidh siad i dtír na n-óg agus tosuigheadar ar an turas go tír na n-óg annsin. Bhíodar ag ful go mear bhí athás ar an bhfear go capall chomh maith sin aige
    Seán Ó Dubhthaigh
    Drumaderry, Co. Mayo