School: Rusgaigh (2) (roll number 10949)

Roosky, Co. Mayo
Eibhlín Ní Chorraidhe

1. (continued from previous page)
    agus caithfidh a admháil gurbh' fhearr i bhfad mar thighearnaí iad ná a leithéid in áiteacha eile. Ní raibh siad ró-shanntach i dtaoibh airgid, agus dá bhrí sin, ní raibh na cíosanna san eastát seo baoghal ar bheith chomh trom leis an gcíos a gearrtaí ar thionóintí in eastáit eile.
    Ba mhinic ins an aimsir sin a cuireadh daoine as seilbh. B'iomdha cúis, agus go minic ba bheag cúis, a bhíodh leis an dí-shealbhú. Daoine nach n-íocadh an cíos is mó cuirtí amach. Tá innsint sa gceanntar seo fós ar an gcaoi a cuireadh Seán Mac Aodhagáin as Baile na Sgiathán amach as a ghabhaltas mar gheall ar cíos leith-bhliana a bheith ag an tighearna air. D'íoc Aibhistín Ó Murghaile, athair an fhir atá san áit anois, an cíos sin agus ba le Aibhistín an fheirm as sin amach cé gur fágadh Seán bocht in a bhothán beag suarach go deire a ré. Bhí mór-sheisear inghean ag an Aodhagánach agus thug gach duine díobh agaidh ar Shasana Nua le slighe beatha a bhaint amach dóibh féin. Siobhán ab'ainm do'n seachtmhadh inghean agus bhí leigheas aici do'n "Bhainne-Dubh." Ghníodh sí Cómhartha na Croise ar an mball tinne agus d'imthigheadh an tinneas gan mhoill.
    Is ag Seán Mac Giolla Coinnigh atá an fheirm is mó agus is fairsinge sa