School: Rusgaigh (2) (roll number 10949)

Roosky, Co. Mayo
Eibhlín Ní Chorraidhe

1. (continued from previous page)
    ach beirt chailleach agus gabhar an duine leo. Tugadh ‘Aonach an Dá Chailleach’ ar an aonach áirithe sin, agus tá daoine sa gceantar fós a bhfuil cuimhne mhaith acu ar an lá sin. Muintir Beatty as Manainn a bhailíodh an custam. Cónaíonn a sliocht i mBaile Átha Cliath anois.
  2. 'Sé Tighearna Dioluín a bhí i gceannas an cheanntair seo. I Lonnduin Shasana is mó chomhnuigh sé ach tháinig sé annso ó am go h-am. Tuairim is ocht mbliana tríochadh ó shoin 'seadh cheannuigh an Rialtas an talamh ó'n tighearna talmhan seo. B'é Charles Strickland an príomh-stiúrthóir a bhí ag an Diolúnach sa gceanntar seo, agus i Loch Glinne a chomhnuigh sé. Bhí Hussey agus Jackson mar fó-stiurthóirí aige. D'íocadh na tionóintí an cíos le Hussey i mBéal Átha h-Amhnais agus uaireannta bailightí an cíos le h-aghaidh an Tighearna Diolúin i dteach Chárthaigh annso i gCnoc Mhuire. Bhí cíos trom ar na daoine an t-am sin. Daoine nach bhfuil ach 7 nó 8 sgillinge de chíos ortha anois, bhíodh idir ceithre púnt agus cúig púnt le díol aca an t-am sin. Bhí muinntir Diolúin in a dtighearnaí talmhan ó chianaibh