School: Gort an tSiúrdáin (roll number 14534)

Gortjordan, Co. Mayo
Seán Ó Módhráin

1. Tugtar Cillciarán ar an áit in a bhfuil mé in mo chomhnuidhe. Bhí caisleán mór ann fadó agus bhí daoine in a gcómhnuidhe ann darb anim na
    Tá fothracha an chaisleáin le feiceál ann. Bhi dhá chinn déag de clann mac díobh ann agus aon inghean amháín. Aon oidce amháin bhí féasta mór le bheith i gClaidhe Liath a bhí timcheall ó'n gcaisleán. Bhí oileán mór ins an mbealach. Is ins an áit sin a raibh an oileán in a bhfuil Oileán Mór anois. Bhí ortha dul treasna an oileán i mbád. Bhí oidhche an-bhreágh aca. Bhí píbre ins an mbád in éinfheacht leóbhtha. Nuair a bhí siad ag teacht
    Íde Ní Oileán
    Kilkeeran, Co. Mayo