School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. Tá go leor oideachais ag na sean daoine thart timcheall ceanntar seo. Tá laghas acu dá mbeadh seacht mac i dteach agus gan aon cailín a bheith eadtra agus dá séideadh an seachtmhadh mach isteach i mbéal duine a mbeadh an galra béal air geobhfadh an duine sin biseach. Deirtear go mbíonn laghas ag an seachtmhadh mach acht gan aon cailín a bheith eadtra, agus laghas ag an seachtmhadh inghean acht gan aon mac eadtra. Deirtear go mbíonn an inghean ina banaltra agus an mac ina ducthúir.
    Tá cuid mháíth ag na daoine faoí an aimsear. Deirtear nuair a bhíonns néalta dubha san spéir nó túr-ceatha san spéir gur comhartha báistigh é. Nuair a bhíonn na réalta an geal san spéir tagann sioc dhuinn go h-iondúil. Nuair a tá(?)
    Bríghid Ní Mheara
    Tullyduff, Co. Mayo