School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. Nuair a tháínig na Deanar go h-Éireann bí an obair le deanamad acú ins na lisiní, cun iad féín a cosaint. Tá go leó lisin tart teimpeall Cillmheadon.
    An rud a bhí le n-ite acú salann, fataí agus úaireannta eile eisg (?). Tá go leór uaige thart ins na taltaí in áit a bfuil na caslán. Sin iad na h-aiteac in a bfuil na Deanar curtha.
    Tá go leór pioróga tart teimpall na h-áíte seo. Fadó bhí leanbh ag bean agus (?) ins an teach (?) a atar an leanbh agus a máthair. Bhí búachaill óg ina gcómhnaidhe san áít freisin. Bíod sé amuig an deirneach san oidce ag imirt cárdaí. Buacaill nac raibh faitís na fúacht (?) air.
    Oidche amháín bhí sé teacht abhaile an deirneach san oidhce, agus bhí air dul tar an teach seo. Nuair a
    Bríghid Ní Mháille
    Tullyduff, Co. Mayo