School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. Timcheall trí sgór is deich bliadhan bhí Siobháin ins chailín óg, agus bhí sí chómh dathamhail lé cailín óg ar bith san tír seo. Phós sí fear dhá dtug s i grádh dhó, agus bhí suimhneasd agus siotháin acú ina dtig mbeag thíos ar thaobh an cnuic.
    Bhí mac óg acú agus ní raibh sé acht bliadhain nuair a bhris cogadh '67 amach. Ba ghearr go chuir muinntir na h-Éireann fé cois. Bhí céile Siobhain imeasg na bhfear a gabhadh agus a chuireadh i gcorcan de bridh gur thug siad iarracht ar a tír a shaorogadh. Ghoill saoghail chruaidh an phríosún an a slainnte agus fuair sé bás.
    Marach an leanbh a bhí fagtha
    Máire Ní Mheara