School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. Lth 144: Bhíodh dhá béile ag na sean-daoine fadó ach anois agus arís ní bhíodh acu ach ceann amháin. An bhricfeasta agus an suipéar a tugtaí ar an dhá bhéile. Dithfidís an bhricfeasta túram is a h-aon dhéag a chlog ar maidin agus an suipéar ar a ceathar a chlog san tráthnóna. Bhíodh na daoine amuigh ag obair cúpla úair nó trí roimh an bhricfeasta agus bhíodh an obair níos cruaidh an úair sin nó mar atá sé anois. Bhíodh orra an talamh a rómhar lé na chuid láighe. Ar maidin bhíodh leite min-bhiudhe acú agus bhíodh fataí agus salann acú ag an suipéir. Chuirfidís síos turnapaí agus éorna agus bhrithfidís iad agus íosfaidís iad.
    Máire Ní Mheara
    Tullyduff, Co. Mayo