School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. Bí leas-amádan in a cómhnuide in Iartar na hEireann fado I imeasg na sléibte a tógad é, agus ní ghaca sé trean no botar iarann ariamh é.
    Lá amháin tug a áthair cuig an aonaig é cun na caoire a thíomaint agus nuair a bí siad diolta aige tug sé leat-coron don amadain boct. Bí leis annsin, "O ar seisean leis féin. "Tá deis agam anois an tréan a fheicéal." Tug sé don na bonnaca é, chómh cada leis stadac na tráineac.
    Tráthamhail go léor bí an train istig d'fosgail sé an doras agus isteach leis. Shuidh sé sa suideadain chómh máith le duine.
    Bí go máith go dtanig fhear na teichéidh. Do labar sé leis an leas-
    Máiréad Ní Canna