School: Gort Sceithe (roll number 13062)

Gortskehy, Co. Mayo
Tomás Ó Cléirigh

1. Bhí trí muca in a gcomhnuide i dteach beag. "Tá an teach seo ró-bheag dúinn," ars an chéad mhuc. "Déanfaidh mé teach dom féin." D'imigh sé leis annsin chas fear air. Bhí beart tuighe ar a dhruim ag an bhfear.
    Tabhair dhom an beart tuighe sin. Ba mhaith liom teach a dhéanamh. Thug an fear an beart don mhuc. Rinne an mhuc teach í féin. Tháinig mactíre lá chuig an doras agus ar seisean ós árd, "A mhuicín mo chroidhe, ba mhaith liom dul isteach agus luidhe. [?] ars an mhuc ar ais leis. "A mhactíre gránna, tá tú dána go maith.
    D'imigh an dara muc annsin chun teach a dhéanamh dó féin. Chas fear air agus beart slat ar a dhruim aige. "Tabhair dhom-sa an beart slat," ars
    Tomás Ó Cléirigh
    Múinteoir