School: Baile na nGarraidhthe (roll number 13618)

Ballygarries, Co. Mayo
T. Ó Tuairisc

1. Bhí alán sean nósanna ag na sean Gaedhil sa'n allód. Deirtear nuair a chait as duine cuirtear trí gráine salainn in a bhéal.
    1. Cuirtear gráin in ainm Dé, gráine eile in ainm an mhac, agus gráine eile in ainm an Spiorad naomh.
    Deireann na sean daoinibh go gcuirtear an salainn in a béalaibh ionnus nach mbéadh greim ag na sidheoga orra.
    Nuair a thuiteann tú deireann na sean daoinibh "Ó theas- tuigheann sé, tú ó na sidheoga" agus ritheann síad chuig an driosúr, agus cuireann síad trí gráine salainn in do bhéal.
    2. Nuair a bhíos aon galar ar d'éadan gheibheann tú (splana) [?]
    Caitlín Ní Cheallaigh