School: Baile na nGarraidhthe (roll number 13618)

Ballygarries, Co. Mayo
T. Ó Tuairisc

1. Tá sean lios suidhte in aice mo theach. Gort na Sidheóga a ainm. Tá sé in a céarnóg. Gheibheann sé an ainm sin mar deirtear go raibh na sidheóga in a cómhnuidhe annsin. Tá crainn agus sgeatha ag fás thar timcheall an lios. Uaireannta bíonn solus le feiceál ann.
    Bliadhanta ó shoin bhí fear a' rómhadh an leasa. Fuair sé sean cónra agus bhí cnáimhe ann. An chéad oidhche eile bí an fear céadhna a' dul thar an lios agus chuala se caoineadh brónach.
    As sin amach bí faitchíos ar na daoine dul thar an lios sin san oidhche. Deirtear freisin go raibh na lochlannaigh ag creachadh na tíre thar timcheall annsin
    Bríghid Ní Connríogh
    Kilvindoney, Co. Mayo