School: Loch Measca

Caherrobert, Co. Mayo
Máire, Bean an Bhrúnaigh

1. Caislean Loch Measga
    Deirtear gur tógadh é i mbliain 1237. Muinntir De Búrcaigh do bhí ann ar dtús. Thosuigheadar ag troid le muinntir Mac Gearailt agus b'éigin do na Búrcaigh a imtheacht. Tar éis tamaill tháinig na Búrcaigh ar ais arís. Bhíodar ag troid i gcomhnuidhe.
    Thug duine de mhuinntir De Búrcaigh ordú Éamonn Mac Gearailt a bheith báidhte i sac i Loch Measga. Báidheadh é agus cuireadh in uaigh an Íarla é fé scáth na gcrann ar bhruach an locha.
    Tháinig muinntir Chonchubhair agus thosuigheadar ag troid in aghaidh na Búrcaigh agus thógadar seilbh an chaisleáin. Ba ghearr go rabhadar ann go dtáinig Bingham - fear as Sasana agus chroch sé seachtar aca.
    Tá sean-staighre ann fós agus comhartha na catha.

****************************************************************

Inismeadhon Sean-Fhothrach
    Ins an tríomhadh aois déág deirtear go raibh na Manaigh in a gcomhnuidhe ann. Tháinig Aodh ( mac do Ruaidhrí Ó Conchubhair ) agus ghoid sé na rudaí luachmhara a bhí ann.
    B'éigin do na Manaigh a imtheacht in a dhiaidh sin. Deirtear go ndeachadar go Mainisteir Cunga. Tar éis tamaill fuair na mná riaghalta é, acht níl fhios againn an rabhadar i bhfad ann.
    Tá sean-fhothracha ann fós agus tá daoine ag féáchaint ina ndiaidh.
    Áine de Brún